15. mai 2013

Uued raamatukogud ja vanad lossid

Päikseküllane kevadine õppesõit viis meie maakonna raamatukogutöötajad kaema uut raamatukogu Keilas, mis on ühtlasi ka Harju maakonnaraamatukogu. Ruumi, õhku ja päikest jagub 2000 ruutmeetrile. Näituste korraldamiseks on spetsiaalsed ruumid - galerii ja lastetuba; klaaskapid ning -vitriinid; riiulite, seinte ja aknapinnad. Huvipakkuvad on kapinäitused, kus ekponeeritakse põnevaid erakogusid - järjehoidjad, sõrmkübarad, kohvitassid jne. 
Ringja ruumilahendusega kooliraamatukogus vohasid toalilled, liigset müra summutas vaipkate, hoolikalt olid planeeritud õppimis- ja lugemiskohad.

Piret Loide juhatamisel tegime ringkäigu Nõmme linna rajaja Nikolai von Glehn `i radadel19.sajandi lõpul, ehitas ta Mustamäe nõlvale keskaegse kindluse stiilis rüütlilossi ning alustas selle juurde pargi rajamist. Lisaks lossile ja palmimajale asuvad siin Glehn`i ideede järgi rajatud Kalevipoja ja Krokodilli kujud ning observatoorium. Perekonna rahula park taastati 2005. aasta augustis võimalikult esialgsel kujul. 
  

Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse muuseumiosakond paikneb kirjanikepaari Artur Adsoni ja Marie Underi 1933. aastal ehitatud majas Nõmmel Väikese Illimari 12. Maja, kus enamus seinapinda on raamatute all. Maja ümber aed, kus kunagi ammu õilmitses uhke rooside kollektsioon.

Kommentaare ei ole: