29. august 2012

Suvine uudiskirjandus

Valik suviseid loodusteemalisi uudisraamatuid, milles märksõnadeks putukad, liblikad, loomad ja loomanimedega taimed, eksootilised viljad, seltsilistaimed, ürdid, ohustatud liigid, aiakujundus ja aiarajatised.


Ruumiliste piltidega häälraamat väikelastele „Putukad“ (Koolibri) aitab mõista, kuivõrd tähtsat osa etendavad putukad. Kuulata saab mesilaste sumisemist, toonesepa tiksumist ja surmava skorpioni sõrgade lõgistamist.


Koolibri kirjastuse raamatud Kõik liblikatest“ ja Kõik aialoomadest“ on suurepärasteks teejuhtideks lastele looduse põnevasse maailma. Lisaks kaunid illustratsioonid, liikide kirjeldused ning põnevad faktid.



Argo kirjastuselt Eve Hele Sits „Mooni metsauudistaja“- siit saab lugeda, milliseid loomi, linde, puid ja taimi 10 aastane linnatüdruk Mooni oma kodumetsas märkab ning mida huvitavat ta nende kohta teada saab.


Renzo Barsotti „Loomad meie ümber“ (Koolibri) - kus iga liigi juures antaske ülevaade nende elupaiga, toitumistavade, pesitsemisviisi ja poegade eest hoolitsemise kohta.

«Punane raamat. 365 ohustatud liiki» (Tänapäev) - ainulaadne ülevaade 365 looma- ja taimeliigist, kes on kantud IUCN-i ohustatud liikide nimistusse. Tegemist on maailma kõige põhjalikuma informatsiooniallikaga ohustatud looduslike liikide seisundi kohta. 

Kirjastuselt Menu „Ahvileivapuust ämblikliilianini: Loomanimedega taimi meilt ja mujalt.“ Raamat valgustab loomade ja taimede ajatuid seoseid üsna erilise vaatenurga alt. Püütakse jälile jõuda saladusele, miks üht või teist taime on hakatud aja jooksul seostama mõne kindla loomaga. Leemuripalm, emupuu, maohabe, koerahammas, utekakar, tuvipuu, elevanditapp, paavianilill ja rotisaba on vaid mõned näited.

Kirjastuselt Agitaator „Eksootilised viljad“milles on käsitletud paljusid eksootilisi, aga ka vähemlevinud või asjatult tähelepanuta jäänud liike.


Maalehe raamat „Seltsilistaimed“ annab suurepärase ülevaate erinevate taimede vastastikustest toimetest ja mõjust mullale. Samuti leiab siit soovitusi seltsilistaimede aias ja põllul kasutamiseks, saavutamaks parima taimekasvatusliku tulemuse just taimede endi abil.
Kirjastus Pegasus "Tamme talu ürdiaias“ - Heli Viedehof jagab oma kogemusi ja teadmisi nii ürtide kasvatamise, hooldamise kui ka kasutamise kohta. Aiatööd on raamatus jagatud aastaaegade kaupa. Ürditalu perenaine jagab soovitusi, kuidas ühte või teist taime parimal moel toitudes või hoidistes kasutada. Lisaks aitavad ürdid ka erinevate tõbede ja hädade puhul. Raamatust leiab ohtralt nippe, et ka algaja ürdikasvataja saaks oma uuest hobist maksimaalset rõõmu tunda.
Ajakirjade kirjastuselt käsiraamat „Aiakujundus: 400 ideed igasse aeda“, milles maastikuarhitekt Harald Braun on kokku kogunud mitusada näidet, kuidas muuta aia kujundus harmooniliseks ja isikupäraseks. Kirjeldatakse veekogude, murualade, sillutise, piirdeaedade ja väravate ning teiste aiaelementide rajamist. Siit leiab ideid eri stiilide ja materjalide kasutamise kohta alates klassikalistest looduskivimüüridest kuni moodsast Cor-ten terasest basseinide ja pergolateni.

Peenar sinu aias : kujundamise põhimõtted, näidispeenrad, taimesoovitused“ (kirjastus Menu) Räpina aianduskooli õpetaja Reti Randoja-Muts jagab oma mõtteid ja kogemusi, kuidas lihtsate võtetega kujundada ilupeenar ükskõik kuhu: kas väikesesse linnaaeda, avarale taluõuele või asutuse paraadplatsile. Ta kirjeldab raamatus samm-sammult, kuidas valmib aiakujundaja peenrajoonis. Temaga kaasa mõeldes võib huviline lugeja paberile omaenda ilupeenra. Kui aga ise peenart kujundada tundub siiski keeruline, pakub autor välja mitu näidispeenart - äkki sobib teie aeda hoopis mõni nendest?
Teeme ise : aiaprojektid“ (Sinisukk), siin õpetatakse ehitama nii lihtsamat aiamööblit kui ka suuremaid aiarajatisi, millega oma koduõue praktiliselt ja isikupäraselt sisustada. Raamatus on kavandid omanäoliste pinkide ja laudade, aiavärava, väikese puukuuri, varikatuse, «taimekapi» ning isegi eri tüüpi linnumajade meisterdamiseks. 

Kommentaare ei ole: