30. oktoober 2018

Tuntud inimene raamatukogus

Raamatukogupäevad Käru Raamatukogus.
Üleriigilised raamatukogupäevad 20.-30. oktoobril 2018 toovad nädala jooksul Käru Raamatukogusse põnevat ootusärevust, kus esmaspäevast reedeni saavad tähelepanu osaliseks julguse kokku võtnud vallametnikud ning juhtivad töötajad, kes osalevad projektis „Tuntud inimene laenutamas“. 


Nii "juhtus", et esmaspäeval võttis laenutusleti taga koha sisse Türi valla kultuuri- ja spordikomisjoni esimees MATI SADAM, et proovida uut ametit. Tõsi küll, tegemist oli väga ajutise töökohavahetusega, mitte pikemaajalise projektiga. Mati Sadam ise oli sellise ajutise töökohavahetuse üle väga elevil ja tundis heameelt külastajate üle, kes tundsid siiralt huvi vallas toimuva vastu ning küsisid asjalikke küsimusi. Sadama jaoks oli see väga meeldiv kogemus. Lugemissoovitusena pakkus ta nii sportlaste elulooraamatuid kui ka Stalini biograafiat.
 
Üllatusterohkel teisipäeval toimetasid Käru raamatukogus vallavolikogu esimees ANDRUS EENSOO, pearaamatupidaja KÜLLIKE TEPPO ning raamatupidaja MAIVE LEIF. Täiesti juhuslikult astus läbi ajalehe "Järva Teataja" fotograaf, kes jäädvustas postipunkti viimaseid tööpäevi. Ühtlasi jäi objektiivi ette ka õpitoa tegevus „Kuivatiga magusad ampsud“, kus virgad naised koorisid ja viilutasid, segasid ja maitsestasid ning ahjuplaatidele sai vajalik kogus õuna-suvikõrvitsa-banaani püreed. Soovitatud autorite nimekirja lisandusid Viktor Suvorov, Dan Brown, Rene Bürkland, Jüri Lina. Andrus Eensoo arvates võib kindlalt soovitada Ülo Vooglaiu raamatut "Sõna jõud".


Kolmapäeval laenutas Kärus raamatuid valla avalike suhete juht MERLE RÜÜTEL, kes kinkis meie kogule Heinrich Weinbergi ulmeromaani "Tõrkeotsing". Tänu sellele raamatule registreerisime mitu uut lugejat. Kusjuures tekkis täielik tõrge uue lugeja andmebaasi lisamisega. Samal päeval oli memmeklubiliste ringis külas HELI KÜNNAPAS, kes kasutas enda kirjeldamiseks sõnu kirjanik, kirjastaja, blogija, poliitik ning kelle peres kasvab 5 last. Heli Künnapas rääkis oma raamatute sünniloost ja tagamaadest. Kuidas temast endast sai ühtlasi ka kirjastaja. Kuidas on võimalik kirjutada laste kõrvalt jpm.  

Neljapäeval oli laenutamas Käru Põhikooli direktor RAILI SAAR, kelle tööpäev algas samuti postipunkti klientide teenindamisega. Ajalehtede-ajakirjade töötlemise juurest jõuti uudiskirjanduse programmi sisestamiseni ning ühtlasi tegi Raili Saar tutvust raamatute kiletamise, vöötkoodistamise ja tembeldamisega. Uudiskirjanduse riiulilt jäid talle silma „Sadakond nõiutud suitsukest“ ja „Õuduste kõlakoda Tartu Raekoja katusel“. Profi pilguga vaatas Raili Saar üle kokaraamatute riiuli ning tema arvates on kõige alus ikkagi klassikaline "Saiad, pirukad, koogid". 

Reedel oli laenutusleti taga vallavanem PIPI_LIIS SIEMANN isiklikult. Tundus, et nii mitmedki külastajad tulid kohale, et silmast silma kohtuda ning ühtlasi jagada murede kõrval ka kiitust. Kiirvisiidi tegi lasteaia mudilasrühm, et valmis olla saabuvaks kollipäevaks. Valides lugemissoovitust nooremale koolieale sai pakutud Astrid Lindgreni "Bullerby lapsed", Pipi-Liisile endale meeldivad kõige muu kõrval fantaasia- ja ulmelood.

  



Kõik "laenutajad" said loetud tundide jooksul mingi ettekujutuse raamatukogutööst. Veebist otsiti infot Käru raamatukogu kohta, vaadati põgusalt statistikat reaalajas Riks-süsteemi raamatukogude kohta ning mõistatati tahvel-uksel esitatud luuleridade autorit. 
Merle Rüütel
Ilme Säde


Kommentaare ei ole: