13. jaanuar 2015

Enamlaenutatud raamatud 2014

 Laenutuste edetabelis on kolmandiku jagu krimiromaane ja üle kolmandiku eesti autorite raamatuid.
Esikohal on Lars Kepleri „Painajalik leping“. Raamatu autori pseudonüümi taga on abielupaar Alexander ja Coelo Anhdoril, kes eraldi olid edukad kirjanikud juba varem. Nüüd on nad koos pühendunud kriminaalromaanide sarjale, mille peategelaseks on karismaatiline soomerootslasest politseinik Joona Linna. Peagi jõuab meie lugejani sarja 4. raamat „Uneliivamees“. Tabeli esimeses pooles on ka sarja 3. raamat „Tuletunnistaja“.

Camilla Läckberg on pärit Rootsi läänerannikul asuvast Fjällbackast, kus leiab aset ka tema teoste („Jutlustaja“ ja „Jääprintsess“) tegevus. 
Vene autori Darja Dontsova iroonilisi krimiromaane on alates 2003. a meie kogusse saabunud 59 nimetust. Sel aastal on edetabelis „Ihtüandri luikede järv“ ja „Hirmsa ilu kehastus“ ning nendes toimetab uurimist asjaarmastaja Daša Vassiljeva. 
Lugejate poolt on hinnatud Henning Mankelli Wallanderi lood „Püramiid“, „Naeratav mees“, „Käsi“, „Riia koerad“. Nendes on peategelaseks Ystadi kriminaalpolitseinik Kurt Wallander. Raamatus „Enne külma“ astub isa jälgedesse tütar Linda. Autor on sündinud 1948. aastal Stockholmis. Alates 1970. aastate algusest on ta elanud vaheldumisi Rootsis ja Aafrikas. Mankelli romaane on maailmas müüdud üle neljakümne miljoni eksemplari ja neid on tõlgitud enam kui neljakümnesse keelde.

Enamlaenutatud eesti autorite raamatutest on esikümnes Mart Kadastiku „Suvi sulab talvel“, Merilin Seppardi „Saskia“, Reeli Reinausi “Kliinilised valed“ ja Avo Kulli „Reporter“

Esimese 30 hulgas on nii tuntud eesti kirjanikke: Ira Lember, Erik Tohvri, Adena Sepp, Eia Uus ja Reet Kudu kui ka vähemtuntud: Helen Eelrand, Adeele Rass. 
Populaarsed on raamatud „Põhjamaade romaani“, „Varraku ajaviiteromaani“, Petrone Prindi „Minu...“ sarjadest.

Lasteraamatutest on edetabelis eespool Heli Illipe-Sootak „Väike jope“ ja Aino Perviku „Härra Tee ja proua Kohv“.

Kommentaare ei ole: