4. detsember 2012

Raamatukapist e-raamatuni




Käru raamatukogunduse algusaastaks oleme seni pidanud aastat 1882, mis tugineb „Eesti raamatukogude ajaloo bibliograafia“ andmetele ning kirjalikele ülestähendustele "Eesti Postimehes". Raamatus "Kahte kappi on ühhetassa majas tarvis: leivakappi ja raamatokappi" (Tallinn, 2000) annab Veskimägi ülevaate raamatukogude loomisest. Tuuakse ära uskumatuna näiv lugu. Eesti Postimehes (8. juuni 1883) avaldatakse sõnum kroonimise püha ja raamatukogu asutamise kohta Kärus. Juba järgmises numbris 29. juunil ilmub õiendus, milles Käru vallavanem Virumaalt teatas, et esitatud faktid peo ja raamatukogu kohta on küll õiged, kuid üksikasjus ja nimedes olevat vassitud. Siit on tehtud järeldus, et kahes ühenimelises vallas oli peaaegu ühel ja samal ajal käsil raamatukogu rajamine.
Ajaloolise tõe huvides vajab raamatukogu asutamise aeg Käru mail täpsustamist.


Hans Gross noorem (1858 - 1930) on oma mälestusteraamatus "Suureaua talu algus ja lõpp" kirjeldanud raamatukogu asutamist. Raamatukogu asutamise mõte võis tekkida aastal 1878 ning asutamine võis toimuda juba 1880. aastal. Eesti Postimehe detsembrikuu (1883) väljaandes räägitakse ligi 300 raamatuga kogust.
Pikemat ülevaadet loe siit.
Veel käesoleval aastal - 28. detsembril, plaanime avada näituse meie kogus seni varjul olnud vanadest raamatutest. Praegu unikaalseim on „Uus lauluraamat: kirikus, koolis ja kodus pruukida“ trükitud Tallinnas August Mickwitz`i trükikojas, eessõna lõpus: mai kuul 1899 aastal, esmatrükk 1900.

Olete oodatud kaema vanaraamatut ja lugema e-raamatut.


Kommentaare ei ole: